Aquesta setmana visiten la nostra escola els centres que, juntament amb l’escola Ferreries, formen part del projecte Comenius.

Per donar-los la benvinguda l’alumnat de cicle inicial ha ballat una dansa típicament tortosina: El Ball del Punxonet. Després d’alguns dies assajant, aquest ha estat el resultat.

BALL DEL PUNTXONET

També anomenat com Ball del Puntxó, és una manifestació típicament urbana. Aquest nom li dona el gest dels balladors en dansa i  consisteix en aixecar el dit índex de les dues mans enlaire. Els balladors també acosten els seus rostres responent a actituds de tendència amorosa o de festeig.

Els homes ensenyen a la seva parella, els punts i moviments d’aquesta dansa, una vegada elles ho han après fan el mateix que els homes, i se saluden entre ells mútuament, acabant al final tots junts amb una salutació al públic.

El gran folklorista tortosí Joan Moreira ens explica sobre el Ball del Punxonet en el seu llibre “Del floklore tortosí”: Col.locats los balladors en dos fileres com per la jota a brincos segueixen lo ritme de la dolçaina.Al “tiririt-tit-tit” queden plantats en sec i en los indexs de cada mà tiesos.Movent lo cos a dreta i esquerra, pujant i baixant lo braç ara un ara l’altre en moviments ràpids i secs.

Tortosa,1987

EXTRET DE: BALLS I DANSES DE LES COMARQUES DE TARRAGONA VOL.III

AUTOR: JOSEP BARGALLÓ BADIA

EDICIÓ: DIPUTACIÓ DE TARRAGONA 1994

VOLEM DONAR LES GRÀCIES A MARISA VALLS PER TOTA LA INFORMACIÓ QUE ENS HA FET ARRIBAR.

Ball del punxonet

One thought on “Ball del punxonet

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>